IT сигурност – 10 съвета за безопасна работа

Трябва да бъдем изключително внимателни в работата си с компютри и smart устройства. Не е достатъчно да имате само антивирусен софтуер. Трябва да се замислите над още няколко неща, които да сведат до минимум риска от една потенциална инфекция на Вашите устройства.

Ето няколко примера за това, какво трябва да правим, за да не станем жертва на компютърен вирус:

1. При работата си с компютър, използвайте легална ОС. Задължително проверявайте за актуализации и кръпки в операционната Ви система и ги прилагайте. Проверявайте и прилагайте обновления и за Вашите браузъри и е-mail клиенти. Правете го само от официалните сайтове на производителя. Използвайте легален софтуер за антивирусна защита, както и добра защитна стена. Защитната стена Ви предпазва от външни атаки. Също така можете да я настроите така че да блокира какъвто и да е трафик от и към компютъра ви.

2. Правете често резервни копия на важната Ви информация. Винаги правете резервни копия на външен носител, външен хард диск, DVD…NAS устройства. С тяхна помощ Вие си осигурявате спокойствие в случай на загуба на информация, в случай на вирусна инфекция, или хардуерен дефект.

3. Ако получите писмо във Вашата електронна поща с прикачени файлове от непознат за Вас подател- не го отваряйте. Ако получите такава поща, най-правилното решение е да я изтриете без да отваряте или пускате каквото и да било от нея. Не отваряйте прикачени файлове във Вашата поща ако не знаете какво представляват, дори да са изпратени от познати за Вас акаунти. Най-добре ако получите подобен e-mail, преди да отворите прикачения файл да се опитате да се свържете с познатия Ви изпратил пощата. Ако той не потвърди, че е пуснал подобен файл, директно изтривате e-mail съобщението.

Изтривайте Спам съобщенията от вашата пощенска кутия.

4. Когато ползвате софтуер за чат не отваряйте никакви приложения или не следвайте линкове, изпратени Ви от непознати. Дори да са изпратени от познат, педи да ги отворите се убедете, че именно той е изпращача на тези файлове/линкове. Много голям брой заплахи се разпространяват чрез чат клиенти (skype, facebook). Бъдете внимателни.

Избягвайте свалянето на програми през  програми за чат, потребителски групи, торенти и др.

5. Обръщайте особено внимание, когато изтегляте файлове от Интернет. Нека това да се случва само от доказано проверени, надеждни сайтове. След свалянето на файла –  задължително го проверете за зловреден код с вашата антивирусна програма (десен бутон върху файла – сканиране с Panda).

6. Бъдете внимателни когато инсталирате безплатни програми. Много от безплатните програми в интернет, съдържат потенциално нежелани програми в себе си spyware, adware и др. Винаги четете споразумението преди инсталацията на дадена програма, и в случай че забележите че се изисква инсталацията на нежелан от Вас софтуер, откажете я. Особено внимание обръщайте на P2P клиенти за гледане на стрийм видео, скрийнсейвъри, игри, добавки за браузъри, програми за сваляне на друг софтуер.

7. Използвайте само легитимен софтуер. В интернет има множество варианти на платен софтуер с промени по кода му, които позволяват на потребителя да го използва без да плаща.Съвета ни е да не използвате подобен софтуер.Никога не знаете, какво точно е променено по кода на програмата, така че тя да е „безплатна“. Излагате на риск вашата система.

 8. Внимавайте за Фишинг техники. Фишингът е широко използван метод от хакерите за получаване на важна информация от Вашият компютър или друго мобилно устройство (smart телефон, таблет и т.н) Хакерите създават измамнически сайт, който е точно копие на реално съществуващ такъв, например банка. Въвеждайки вашите лични данни в този измамнически сайт Вие доброволно им ги предавате. Вариант при този вид атаки е измамниците да разпращат електронна поща, която претендира, че идва от почтена компания, и се опитва да убеди получателя да даде важна лична или финансова информация. Електронното съобщение обикновено моли да я изпратите в отговор или да я въведете на уебсайт, към който има връзка. Тези данни, например потребителски имена, пароли и номера на кредитни карти, после се използват от недоброжелателите, за да се получат пари или услуги от името на пострадалия. Хакерите се надяват някои от получателите да се „хванат” поради своята неопитност и неосведоменост, като им отговорят. За да избегнете подобни измами, запомнете, че никоя компания няма да изисква от Вас да изпращате по е-mail лични финансови данни. Такива процедури се правят лично на място в банките!!! Следете за Вашите уязвими места на компютъра (като защитни стени, силни пароли (комбинации от букви + цифри, други символи), задължително инсталирайте ЛИЦЕНЗНА АНТИВИРУСНА ПРОГРАМА!!!

9. Използвайте сигурни WiFi мрежи. По-удобно е (и по-евтино) да се използват публични WiFi връзки, които не са защитени с парола. Когато се свързвате към домашна или офис мрежа, знаете кой друг би могъл да използва връзката, но обществените мрежи са с отворен достъп за всички, съответно, ако някой реши да краде информация, това е най-лесният начин да бъде направено. Така, че ако решите да пазарувате онлайн, задължително през домашната или друга сигурна мрежа!

10. Когато пазарувате в интернет, проверявайте за политиките на сигурност на сайтовете. Едно от първите неща, които трябва да направите, когато пазарувате онлайн е да проверите дали URL адреса на сайта съвпада с уебсайта, където мислите, че сте и че той започва с HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) или протокол за сигурна Интернет комуникация през компютърна мрежа. Пазаруването само от реномирани онлайн магазини ще Ви попречи да се превърнете в жертва на данни или кражба на самоличност.

Източник: Panda Security media center